Marianne ten Westenend

Klassieke acupunctuur

Er is een duidelijk verschil tussen klassieke en moderne acupunctuur. De moderne acupunctuur wordt toegepast in de meeste acupunctuurpraktijken. Men noemt het Traditional Chinese Medecine (TCM). De klassieke acupunctuur wordt in specifieke praktijken toegepast en vergt een extra meerjarige opleiding.

De klassieke acupunctuur is de oudste vorm van acupunctuur, het wordt beschreven in de Nei Jing. Hierin worden de fundamenten van de Chinese filosofie beschreven en daardoor de fundamenten van de principes achter de acupunctuur. De moderne acupunctuur is ontstaan na de Chinese kruidenkunde. Principes van de kruidenleer worden omgezet naar acupunctuur behandelmethodes.

Een van de duidelijkste verschillen vind je in de manier van behandelen, een TCM acupuncturist zal meer naalden- en voor patiƫnten met eenzelfde klacht dezelfde puntenkeuze gebruiken. Een CCM acupuncturist gebruikt meestal niet meer dan 5 naalden en maakt voor elke patiƫnt een individueel behandelplan gebaseerd op zijn constitutie. Zo worden mensen met dezelfde klacht met andere punten behandeld.

De Klassieke acupuncturist (CCM) maakt een verschil tussen mannen en vrouwen; vrouwen worden met name rechts geprikt en mannen op de linker lichaamshelft. Dit heeft te maken met het verschil in Yin en Yang. Anders dan de TCM acupuncturist, houdt de klassiek geschoolde acupuncturist rekening met het tijdstip van behandeling. Wanneer u met dezelfde klacht in de ochtend komt of in de avond, in de lente of in de herfst, dan wordt de puntenkeuze aangepast aan de energie van dat moment. Daarnaast vertaalt een klassiek opgeleide acupuncturist de westers medische diagnose naar een energie diagnose. Zo is er een ideale combinatie van oosterse en westerse kennis en kunde.

In onze praktijk wordt behandeld met TCM en CCM. De behandelaar maakt daarin haar eigen keuze naar gelang uw klachten.